Vaccin mot karies – framtid eller nutid?

Förr i tiden fanns fluortanter i skolan och dessa såg till att alla barn fick skölja munnen med fluor och att de lärde sig att borsta tänderna på rätt sätt. I dag finns många olika tandkrämer i flera olika smaker och från flera olika märken så att varje person kan finna något som passar. Trots detta är det allt fler som får mer och mer karies, tandsten och hål i tänderna. Många gånger kan barn och vuxna få hål i tänderna trots att de borstar dem noga två gånger per dag och dessutom använder munskölj och andra metoder för att minska risken. Detta kan bero på att många helt enkelt har en svagare emalj än andra. En annan anledning kan vara att vissa äter lite annorlunda saker än andra. Det har nu börjat utvecklas vaccin som kan förebygga karies. Många gånger kan hål som redan finns i munnen gå tillbaka med hjälp av detta vaccin.

Vaccinet kan läka hål

Karies och hål i tänderna är mycket vanligt. Någonstans mellan 60 – 90 % av alla skolbarn i de industrialiserade länderna har problem med just detta. Nu har kinesiska forskare kommit fram till ett vaccin med en blandning av proteiner av KFD2-rPAc typ. Vaccinet bekämpar bakterier som kallas Streptococcus mutans, och det är den vita beläggning som kallas plack. Detta vaccin har testats på möss, och då har dessa vaccinerats i mössens näshåla. Vaccinet har faktiskt visat på flera positiva resultat. I hela 64,2 procent av alla fall hade vaccinet en förebyggande effekt mot karies och hål i tänderna hos möss som inte redan utvecklat karies. Vaccinet hade också en läkande effekt hos hela 53,9 procent hos de möss som hade karies. Till en början hade detta vaccin en del biverkningar. Inflammationer av olika slag var en av de allvarligaste biverkningarna. Vaccinet gjordes dock om och efter detta har biverkningar av detta slag inte setts. Karies ses som en av de mest spridda orala sjukdomarna i världen och vaccinet har därför vaccinet en mycket stor potential.

Tipsa din tandläkare

Om man har problem med karies kan man ofta få olika lack, geler eller liknande utskrivet av sin tandläkare. Ibland kan dessa hjälpa, men plötsligt tillkommer nya saker man ska hinna med i samband med sin tandborstning. Detta leder dessutom till ännu högre kostnader för personen. när du besöker tandläkare stockholm eller var du nu än befinner dig, kan det vara en bra idé att tipsa om att ett vaccin håller på att tillverkas, om de inte redan vet om det. Vaccinet kan vara ett bra alternativ till att använda fluorskölj och liknande. Vaccinet kan också vara bra för att barn ska slippa utveckla karies. Om man tar hand om sina tänder får man behålla dem längre, och då kan vaccinet vara ett bra steg på vägen också för dem som inte har möjlighet att borsta tänder eller för dem som trots sina insatser får hål och tandsten i munnen.