Allt om polymer

Polymer undrar kanske du? Varför ska det vara intressant? Den enkla förklaringen på begreppet polymer är en kemikalie bestående av många upprepande enheter. Tänk dig en girland av papper eller en lång kedja av sammansatta gem så får du en idé om hur en polymer är uppbyggd. DNA är ett exempel på polymer som förekommer naturligt i naturen, men polymer kan även tillverkas kemikaliskt och då får man bland annat fram ett material som vi alla känner till – nämligen plast. Idag är vi mer medvetna om vilka miljörisker det finns med plats och det forskas intensivt på hur produkter som innehåller plast kan göras mer hållbara ur ett miljöperspektiv. Härdplast byts alltmer ut mot exempelvis termoplast, och det fiffiga med det materialet är att det kan smältas om och om igen utan att strukturen förstörs. PET-flaskan är ett utmärkt exempel på den här tekniken. Men idag tas det även fram alternativa material till plast.

Din frukost kan bli bildäck!

Bildäck är ett exempel på en produkt som tillverkas av polymer, närmare bestämt naturgummi eller så kallat latex. Det tillverkas antingen på naturlig eller kemisk väg. Vad gäller just bildäck så forskas det kontinuerligt på att göra dem mer miljövänliga eftersom det är en produkt som slits ut relativt fort och används av många. Idag går det till och med att investera i Svanenmärkta däck. Nyligen har det dock forskats kring däck på matrester! Forskare har nämligen upptäckt att resterna från din frukost inte bara är mer miljövänliga utan även kan höja prestandan på dina däck. Äggskal och tomater ersätter materialet krimrök och minskar därmed belastningen på naturens resurser. Men varför just äggskal och tomater? Jo, förutom att det är restprodukter som kan återanvändas så har det visat sig att de har egenskaper som ger gummit ovanliga egenskaper. Exempelvis har äggskal en porös mikrostruktur som är fördelaktig och tomatskal skapar stabilitet även i mycket höga temperaturer.

Vad är bra med polymer då?

Med tanke på vetskapen om att plaster kan inverka dåligt på miljön så kan man fundera lite grann på varför vi använder oss av polymerisation i såpass hög grad. Svaret är naturligtvis att polymer har riktigt fördelaktiga egenskaper som gör att det är svårt att byta ut dem hur som helst. Exempelvis så är polymer i form av plast resistenta mot kemikalier. Tänk på alla rengöringsmedel du har hemma, en plastförpackning håller dem i säkert förvar och förhindrar att de läcker ut och gör skador. De är också förhållandevis lätta i kombination med en extrem hållbarhet. Det gör dem enkla att använda i exempelvis byggmaterial. Polymer har också ett nästintill gränslöst utbud av egenskaper och färger. De kan tillverkas för att likna naturmaterial såsom bomull eller porslin eller användas för att framställa material som naturen inte kan framställa såsom däck eller plexiglas. På kondom.nu hittar du också produkter gjorda av polymer!