Louis Pasteur

I ett tidigare inlägg i den här bloggen tog vi en titt på kemisten Marie Curie och i det här inlägget tänkte jag kika närmare på ännu ett av kemihistoriens stora namn: Louis Pasteur.

En medelmåttig student

Pasteur föddes 1822 i den lilla staden Dole i östra Frankrike. Som ung var han en medelmåttig student utan några uppenbara akademiska egenskaper. Hans största intressen var av allt att döma fiske och tecknande. Faktum är att hans första försök att komma in på den naturvetenskapliga vägen misslyckades. Han tog visserligen en examen i filosofi. Men när han första gången skulle examineras i matematik fick han inte godkänt. Det gick inte heller bra när han 1842 gjorde ett antagningsprov för den prestigefulla skolan École normale supérieure i Paris. Han lyckades visserligen få godkänt men han rankade så lågt att han bestämde sig för att göra ett nytt försök året därpå. Därefter måste någonting ha hänt. 1843 gjorde Pasteur provet än en gång och fick ett riktigt bnra resultat. Han började nu läsa vid École Normale Supérieure och fick efter avlagd examen 1845 jobb som professor i fysik vid Collège de Tournon.

Driver du eget företag i kemibranschen eller något annat? Alldeles oavsett vad du än driver för företag kan du dra nytta av tjänsterna som erbjuds av Qred. De erbjuder nämligen företagslån med riktigt bra villkor. De har aldrig några startavgifter eller dolda kostnader. Du slipper dessutom bindningstid. Bra är också att det är väldigt enkelt att ansöka. Du använder dig av BankID vid ansökningen och får tillbaka ett låneförslag inom en timme. Om du tycker om förslaget får du lånet utbetalat till företagskontot redan samma dag. Ansök på https://qred.com/se/ och lägg grunden till nästa verksamhetsutvecklande investering.

Många stora upptäckter

Pasteur skulle strax återvända till universitetet i Paris. Det var där han skulle inleda ett idogt arbete för att förbättra kvaliteten på forskningen som utfördes där. Han skärpte reglerna vid examinationer och höjde prestigen och tävlingsandan. Han tycks dock ha varit något av en bister och auktoritär man. Hans åtgärder ledde vid åtminstone två tillfällen till att hans studenter gick ut i öppen revolt mot hans regelförändringar.

Det var under sin karriär i Paris som Pasteur skulle göra sina största bidrag till vetenskapen. Bland hans stora upptäckter finns bland annat upptäckten att mikroorganismer orsakar jäsning. Han gav också stora bidrag till vetenskapen om vaccin, bland annat genom att utvecklade ett rabiesvaccin. Han lyckades också rädda den franska silkesmasksindustrin på egen hand när han upptäckte två sjukdomar som höll på att slå ut den industrinäringen i Frankrike.

Louis Pasteur dog 1885 och ligger begravd i en krypta under Pasteurinstitutet som han själv grundade. Pasteurinstitutet har fortsatt att skapa viktig forskning som bidragit till bekämpningen av olika sjukdomar.